Sponsoren

twentse stortkar.jpg

Van de stortkarren zijn talloze uitvoeringen gemaakt, de Twentse stortkarren waren altijd zwart en hadden een kortere voorboom.

Transportwagens kwamen in allerlei maten en uitvoeringen voor, ze werden gebruikt bij verhuizingen, transport van goederen, lokaal maar ook voor het transport over grote afstanden. Het aantal paarden dat werd aangespannen was afhankelijk van de te vervoeren last.

groentewagen.jpg
melkwagen.jpg

De manufacturenwagen werd o.a. gemaakt in zowel de tweewielige uitvoering als de vierwielige uitvoering. Het rijtuig werd meestal gereden met een paard.

bakkerswagen.jpg

In stedelijke omgeving werd het brood e.d. vaak te voet rondgebracht maar ook vaak per paard en wagen, de bakkerswagens waren vaak afgeleid van de onechte brikken.

boerenwagen.jpgDe onderlinge verschillen in de uitvoering van de boerenwagens is vrij groot en werd in het verleden onder andere veroorzaakt door de bodemgesteldheid en de rijkdom van de streek. Zo zijn de boerenwagen uit de Betuwe veel eleganter dan die welke in Twente werden gemaakt. Daarnaast was de bodemgesteldheid bepalend voor de breedte van de wielen, hoe drassiger hoe breder de wielen.

Meer artikelen...

  1. de Pickering Float