Bedankt!

Beste Koets’n Keerls en Vrouwleu,

Soms zijn er lichtpuntjes in hele droevige dagen.
Zo’n lichtpuntje kwam van jullie in de vorm van een kaart, een bezoek, een telefoontje of een knuffel
na het overlijden van Johan. Een blijk van medeleven uit onverwachte hoek, dat geeft steun en kracht.

Langs deze weg willen wij onze dank betuigen voor de vele blijken van medeleven, in welke vorm dan ook,
tijdens de ziekte en na het overlijden van

Johan Oude Hergelink


Het heeft ons goed gedaan te mogen ervaren, dat hij bij zo velen geliefd was.

                                           José, kinderen en kleinkinderen.

Grensrit 2023 Koets’n Keerls

Op deze stralende zondagmorgen, 10 september 2023, op weg naar Letteboer Mensport. Onderweg is het al prachtig, door het Springendal, een bundel zon die een lichte nevel laat zien.

Aangekomen op het erf in Oud-Ootmarsum is er koffie en cake. Gezeten aan de picknicktafel worden de koetsen “verdeeld”. Drie aanspanningen met zeven gasten aan boord verlaten het erf rond half 11 richting Ottershagen (natuurgebied bij de Kerspelweg). Een licht briesje vergezeld ons en de draf komt er in. Heerlijk! Door Brecklenkamp, langs de Bergvennen, over het Komiezenpad verder langs de grens. De grens over, langs Nordhorn om daar op een pleisterplaats te rusten, te drinken en te plassen. Tsjee wat kan Guus plassen … De kinderen komen dat eens van dichtbij bekijken.

De route gaat verder over het heuvelachtige parcours van de Reit- und fahrverein Grenzland Nordhorn (wat ligt dat daar prachtig in het bos!). De grens weer over en via de Frensdorferweg terug naar Oud-Ootmarsum om over de Lölfweg weer bij de Goudkampsweg aan te komen. Uitspannen, afspoelen en moe maar voldaan de restjes van het lekkers voor onderweg opgemaakt met elkaar.

Wat een fijne rit, met voor september ongekend mooi weer erbij.

Een gast

In Memoriam: Johan Oude Hergelink

Vele jaren was Johan Oude Hergelink, als secretaris, één van de toonaangevende personen binnen het bestuur van de Koets’n Keerls. Hij ontpopte zich als een duizendpoot en was handig op allerlei gebieden. Zo was hij de uitvoerende kracht achter het jaarboek, wat met intens veel zorg en inzet vele jaren door hem werd klaargemaakt.

Daarnaast was hij een allround klusser en tijdens de klussen gebeurde er ook nog wel eens wat, maar soms met een stok, of op krukken, soms met een arm in het verband, maar als er bij de Koets’n Keerls wat te doen was: Johan was erbij!! Veelal met zijn trouwe vriend; de fotocamera, want wat heeft hij veel foto’s gemaakt.

Heel trouw beheerde hij het secretariaat en zelfs nadat hij had aangegeven te stoppen, bleef hij doorgaan, omdat er nog geen nieuwe secretaris was gevonden. Alles had hij super op rit en met verve gaf hij zich helemaal over aan onze vereniging. De Koets’n Keerls zijn hem dan ook heel veel dank verschuldigd.

Nadat Johan écht was gestopt binnen het bestuur, begonnen de problemen met zijn gezondheid. Hij viel van het een in het ander. Meerdere keren ziekenhuis, allerlei behandelingen en toch klaagde hij nooit en bleef betrokken voor zover zijn lichamelijk toestand dit mogelijk maakte.

Tot half augustus 2023. Johan berichtte heb bestuur dat het een aflopende zaak was. Hij had bericht gekregen dat hij ernstig ziek was en dat er niets maar aan te doen was. Hij wilde graag de mensen, waar hij veel mee heeft samengewerkt, nog ontmoeten om afscheid te nemen. Dit hebben wij op zijn verzoek ook nog gedeeld in de nieuwsbrief van augustus, maar helaas is dat in heel veel gevallen, mede door de vakantietijd, niet meer gebeurd.

Want op 2 september jl., slechts 14 dagen na het onheilspellende bericht, bereikte ons de droeve tijding dat Johan al was overleden. Als bestuur en leden wensen wij José, de kinderen en kleinkinderen heel veel kracht en sterkte toe om dit verlies te dragen. Wij zullen Johan herinneren als een Koets’n Keerl in hart en nieren en blijven hem vol dankbaarheid gedenken voor alles wat hij voor de Koets’n Keerls heeft gedaan.

Wierdenseveldrit

Op 23 juli was het zover. De Koets’n Keerls waren te gast bij Herman en Hennie Steenbergen vlak bij het Wierdenseveld in Wierden. In totaal waren wij met 6 aanspanningen om voor het eerst in jaren in die buurt weer een mooie rit te gaan maken. En Herman had zeker zijn best gedaan. Na te zijn vertrokken pakten wij eerst een mooi stukje van het Wierdenseveld mee. Gelukkig waren de weergoden ons redelijk goed gezind. Het woei wel hard maar het was vrijwel droog.

Helaas moest Leo Groothuis al vrij snel opgeven wegens pech met zijn wagen en wij vervolgden met 5 wagens. Gelukkig waren er gediplomeerde verkeersregelaars bij want de N35 werd gekruist, maar dat verliep allemaal gladjes. Na eerst even langs het flink geëxpandeerde industriegebied van Nijverdal te hebben gereden werden wij getrakteerd op een prachtig stukje Notterse onrepte natuur. Veel zandwegen kende de route en meerdere reeën, konijnen en hazen werden er gespot.

Na terugkomst werden wij allemaal getrakteerd op heerlijke gehaktballen en natuurlijk een lekker drankje. Het was een gastvrij onthaal en iedereen ging met een voldaan gevoel huiswaarts.

Singravenrit afgelast

In verband met het slechte weer wat er wordt verwacht op zondag 6 augustus heeft de organisatie de Singravenrit afgelast. Met de rit in Hardenberg nog vers in het geheugen, waarbij iedereen kleddernat is geregend acht de organisatie het niet verantwoord om de rit door te laten gaan. Ook de weilanden waar de aanspanning en de pauzes moeten plaatsvinden zijn meer dan nat. De organisatie betreurt deze beslissing maar kijkt vol goede moed uit naar volgend jaar.

Vroege ochtendrit

11 juni een stralende dag en weer tijd voor de vroege ochtendrit met vertrektijd van 08.00 uur.

De weersverwachting was voor die dag 30 graden, dus het was mooi dat de vertrektijd mooi vroeg was. 

Rond half acht kwamen de eersten aan om hier aan te spannen na de koffie met krentenwegge te hebben genuttigd. 

Om 8.00 uur zijn we vertrokken met 5 aanspanning richting West-Geesteren en via de Vermolen naar onze sherry stop Reensboer recreatie waar we hartelijk werden ontvangen en de paarden en de koetsiers vers water werd aangeboden. 

Daar rond 10.00 uur weer vertrokken en rondje om het CSI terrein gedaan weer via de Huijer richting Witteveensweg waar wij rond 11.00 uur, mooi voor de hitte, weer aankwamen en de dames van de catering ons al opwachten met de heerlijke broodjes boerenomelet. 

Na nog ff nagepraat te hebben allemaal weer huiswaarts gekeerd en was het een geslaagde rit.

Allen bedankt voor de komst en gezelligheid. 

Tot de volgende rit.

Groeten fam. Lescher 

Almelose Ruiterdagen Rit

In dit jaar waarin ook het 55 jarige jubileum wordt gevierd van de Almelose Ruiterdagen houden wij in de oprichtingsplaats van de Koets’n Keerls ook weer een rit want ook afgelopen jaar waren de reacties van de deelnemers, het publiek, zowel in Almelo zelf alsook onder het publiek op het Twents Hippisch Centrum positief.

Voor de komende editie hebben wij gekozen om deze te laten verrijden onder drie vlaggen en wel te weten: Natuurlijk de Almelose Ruiterdagen, de NVTG (Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij) en de Koets’n Keerls.

Dat houdt in dat iedereen welkom is om te komen kijken, maar wil je meedoen dan verwachten wij u met een authentieke koets of een replica. Er zal ook officiële jurering zijn en dit gebeurt tijdens de rit dus u hoeft daar niet eerder voor te komen. U kunt via het inschrijfformulier laten weten of u ook wilt dat de jurering meetelt voor het Nederlands Kampioenschap of dat u alleen mee doet voor de dagprijs. De juryleden zijn hiervan op voorhand niet op de hoogte dus het beïnvloed de jurering niet.

De Almelose Ruiterdagen zorgt voor de volledige catering dus u hoeft in principe geen eten of drinken mee te nemen en ook voor een nazit wordt gezorgd. De route vindt plaats in en om Almelo over verharde wegen waarbij ook meerdere verzorgings- en verpleeghuizen worden aangedaan. Er wordt in de bebouwde kom rustig in een groep gereden, dit in verband met verkeersregelaars. Buiten de bebouwde kom kunt u uw eigen tempo bepalen.

Kortom, schrijf de datum: zondag 25 juni 2023 – Start om 11.00 uur

vast in uw agenda en meldt u zoveel mogelijk aan via ons aanmeldformulier.

Wij hopen u en velen van uw mede menners te ontmoeten zodat deze tocht verder kan uitgroeien tot een bijzondere Almelose Ruiterdagenrit waarbij menners kunnen genieten van de mooie omgeving in en rondom Almelo.

Twenterit

Beste Koets’n Keerls en Vrouwleu,

Dit jaar organiseert de Koets’n Keerls de 50ste Twenterit!

We zijn te gast in Ootmarsum. Anders dan in andere jaren in Ootmarsum rijden we niet naar Duitsland maar hebben we dit jaar een prachtige rit rondom Ootmarsum.

Bijgaand vinden jullie het inschrijfformulier voor deze rit. Ook een mailtje met je gegevens is voldoende om in te schrijven. Deze mag naar lenbpouwels@hetnet.nl.

We zien je inschrijving graag tegemoet en hopen op een goede deelname.

Met vriendelijke groet,

Twenteritcommissie

Jan Brandriet, Gerard Harink, Brigitte Pouwels

lenbpouwels@hetnet.nl

Weitemansrit

Deze  zondag 2 april 2023 stond de Weitemansrit weer op de agenda.  Na een week van veel regen was het zondag zonneschijn en droog weer geregeld door Jan.

De route en aanspanplaats maar wel ff moeten wijzigen i.v.m. de vele regen. Het weiland tegenover ons was onbegaanbaar geworden. 

Om half elf, na de koffie met cake, zijn we met 5 aanspanningen vertrokken richting Tubbergen, door het dorp Geesteren en via de Huijer. In verband met de weersomstandigheden toch maar meer verharde weg genomen dan gepland.

Na 13 kilometer in Tubbergen aangekomen de paarden even laten rusten en daarna weer via het Hondeven huiswaarts naar de Witteveensweg waar Mariska Addink ons al opwachtte met heerlijke gebakken pannenkoeken .

Al met was het weer een geslaagde eerste rit van het seizoen.

Allemaal bedankt. John Lescher

Jaarverslag over 2022

Jaarverslag over 2022

Nadat wij het jaar 2022 begonnen onder het juk wat ons al bijna twee jaar bezig hield, konden wij
eind januari toch verheugd ademhalen dat veel van de maatregelen, die de overheid ons had
opgelegd, geschrapt konden worden.


Dit werkt als een lap op een stier want velen van de Koets’n Keerls en de Vrouwleu gingen druk aan
de poets en de koetsen werden weer uit het stof gehaald. De agenda voor ritten werd weer gevuld en
ook werd er een Algemene ledenvergadering gehouden in het Jachtlust in Hertme op 26 april.
Tijdens die ledenvergadering werden er een record aan jubilarissen gehuldigd en werd het nieuwe
vaandel getoond. Helaas werd er ook stil gestaan bij een record aantal leden en nauw betrokkenen
die onze vereniging waren ontvallen.


Ondanks de moeilijke jaren van corona waren de financiën mooi op orde en konden er dus mooie
ritten worden uitgezet. En die zijn er in 2022 zeker geweest. De Twenterit in Enter was zeker een
hoogtepunt met bijna 30 authentieke aanspanningen en ook de Singravenrit mag zeker benoemd
worden. Maar er waren er natuurlijk veel meer.


De bezetting van het bestuur kwam enigszins onder druk te staan omdat Henk ter Boo, onze
vicevoorzitter ernstig ziek was en ons helaas op 14 augustus, 1 dag na zijn 73e verjaardag is ontvallen.
Eddie Schoneveld, onze voorzitter, zal bij zijn vrouw nog postuum de onderscheiding komen brengen
omdat Henk ter Boo 40 jaar lid was van de Koets’n Keerls.

nnemieke Oude Avenhuis heeft het bestuur verlaten om voor haar moverende redenen.
Maar omdat het bestuur tegenwoordig vergaderd samen met de voorzitters van de regio, konden wij
deze vacatures wel opvangen. Ook bij het wedstrijdsecretariaat waren vacatures maar die zijn
gelukkig ook gedeeltelijk opgevuld.


De zomer vorderde en een zeer speciale editie van Koetshuizen te Pronk bij de families Maathuis,
Oude Holtkamp, Engbers & Klaasen, Middelkamp en hr. Eshuis waren meer dan het bezoeken waard.


De zomer brak aan. De ritten gingen door, waaronder ook de Tubbergse Men- en Ruiterdagen, maar
helaas moesten wij veel mensen met een handicap teleurstellen omdat de Bouwhuisrit niet doorging.


Begin oktober waren de regiovergaderingen en daar was het ook een gezellig weerzien van leden die
allemaal dezelfde hobby leuk vinden. Ideeën werden uitgewisseld en plannen voor 2023 werden
gemaakt.


De Hubertusrit was in 2022 ongekend succes. Meer dan 20 ruiters en ook heel wat aanspanningen
maakten een prachtige rit van af de pook in Almelo, waar het jagersgilde zorgde voor de muzikale
omlijsting.


Ook het indoorseizoen was zeker niet gek en nieuwe regelgeving voor 2023 belooft waarschijnlijk nog
veel meer spektakel.


Kortom 2022 was een jaar waarin het geleidelijk aan weer een beetje normaal werd en wij hopen
allemaal dat deze trend zich in 2023 doorzet.