WIJZIGINGEN WETGEVING I&R: WAT BETEKENT DIT VOOR JOU?

Wijziging wetgeving.

Vanaf 21 april moeten alle paarden die in Nederland worden gehouden verplicht geregistreerd worden op de locatie waar ze staan. Belangrijkste reden voor deze aanscherping in de Europese wetgeving is dat op deze manier snel gehandeld kan worden bij dierziekten of mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. De nieuwe registratieplicht staat in de Europese Diergezondheidsverordening. Voor geiten, schapen en varkens geldt dit al langer.

Bij de registratieplicht wordt onderscheid gemaakt tussen de houder van het paard en de houder van de locatie. Een houder van een paard is verantwoordelijk voor de identificatie van het paard middels chip, paspoort en registratie bij een Nederlandse paspoortuitgevende instantie. De houder van de locatie is verantwoordelijk voor het registreren van de paarden op zijn locatie op zijn UBN-nummer bij de RVO. 

Het is op dit moment nog niet mogelijk om de paardachtigen op het UBN aan te melden. We verwachten dat dit vanaf 12 april 2021 mogelijk is. Hoe je dit doet lees je dan op de website van RVO
.

Meer informatie kunt u lezen op de site van de KNHS.